България отново остава без медицински хеликоптери. Половин месец след като здравното

...
България отново остава без медицински хеликоптери. Половин месец след като здравното
Коментари Харесай

Пак оставаме без медицински хеликоптери

България още веднъж остава без медицински хеликоптери. 

Половин месец откакто здравното министерство приключи публичната поръчка за пазаруване на шест хеликоптера, с цел да сътвори система за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS), се провали и процедурата за летателен уред на „ изсъхнал лизинг “.

Втората бе оповестена на 14-ти октомври от особено основаното държавно сдружение " България Хели мед сървиз " с планирана стойност 1 756 004 евро без Данък добавена стойност.

До приключването на крайния период не е била подадена нито една оферта. Това е повода изпълнителният шеф на сдружението Георги Гвоздейков да приключи процедурата.

Така проектът на държавното управление " Петков " до края на годината да имаме най-малко един вертолет, с който да се транспортират незабавни пациенти, удари на камък, съобщи настоящо.ком.

Голямата поръчка за покупка на санитарни транспортни средства за превоз по въздух с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ бе с планирана стойност 135,6 млн. лв. без Данък добавена стойност. Индикативната цена бе за покупка на шест хеликоптера с опция за още един.

За нея кандидатства единствено италианската компания Leonardo S.p.A., която за шестте вертолета предложи цена 123 363 956 без Данък добавена стойност. Тоест, при стеснен за един брой запас от най-много 16,5 млн. лева, сдружението бе предложило цена 17 млн. лв.. Офертата му за шестте е 102 589 827 лева без Данък добавена стойност.

Намерението при тази поръчка бе единият да бъде получен до 1-ви декември 2023-та, а останалите - до края на април 2026-та година.

Частично финансиране за нея от 19,8 млн. лева с ДДС има посредством план " Осигуряване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения " по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Тоест, за покупката на един хеликоптер, тъй като е конкретизирано, че оптималната планирана стойност за 1 бр. медицински хеликоптер е 16 501 642,71 лева без Данък добавена стойност или 19 801 971,25 лева с включително Данък добавена стойност.

Останалите средства би трябвало да дойдат от Плана за възобновяване.

А " изсъхнал лизинг " съгласно техническата спецификация значи контракт, по силата на който лизингодателят дава за прилагане на лизинг въздухоплавателно средство без екипаж на различен оператор и то се експлоатира под изискванията на свидетелството за авиационен оператор или различен равносилен документ на лизингополучателя, под неговия търговски надзор и в сходство с неговите търговски права.

Ето какво написа Георги Гвоздейков в деня на стартирането й:

" Избрах да поема риска, с който реализираме триумф за обществото, а вредата е единствено и само за мен. Поел съм я с високо вдигната глава! Ето какъв е триумфът за всички Вас:

Все по-близо сме до опцията в края на годината да бъде доставен един хеликоптер с нужното здравно съоръжение за незабавна здравна помощ по въздух HEMS!

Днес публично е оповестена публичната поръчка за даване на " Сух лизинг " на въздухоплавателно средство за превоз по въздух (хеликоптер), обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на незабавна здравна помощ с хеликоптер (HEMS) и обвързваните с употребата му услуги.

Процедурата е в ход и според Закона за публичните поръчки до 14.11.2022 година следва да бъдат подадени офертите на участниците (впоследствие удължиха периода до 5-ти декември - б.р.).

Изказвам голяма признателност на всички в екипа, които работиха непрекъснато това да се случи и най-сетне да не бъдем единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с хеликоптер за медицински цели и избавяне на нуждаещи се хора!

Убеден съм, че всеки на мое място, който обича България, би постъпил като мен!

За край желая да споделя с вас, че отпорът е огромен и този план без ВИСОК ОБЩЕСТВЕН НАТИСК, няма да се случи!

Нека се научим най-сетне да бъдем общество и да отстояваме позициите, които са значими за съществуването ни, като нация.

И знайте, че когато не пазиме правата си, губим достолепието си, а достолепие не може да се договаря! За мен е чест да върша всичко това за Вас! "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР